×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Combiboilers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Met een combiboiler kies je voor een toestel dat instaat voor zowel woningverwarming als warmwaterbereiding. In plaats van een verwarmingsketel te plaatsen voor woningverwarming, en een doorstromer of boiler te plaatsen voor warmwaterbereiding, zal je met een combiboiler dus slechts één enkel toestel moeten plaatsen.

Omdat je slechts één enkel toestel moet plaatsen, zal je kunnen besparen op ruimte. Maar dat is zeker niet het enige voordeel. Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n combiboiler? Waarop moet je letten bij het plaatsen ervan? En hoeveel kost zo’n combiboiler?

In dit artikel:

Wat is een combiboiler?

Een combiboiler is een toestel dat instaat voor zowel het verwarmen van je woning als het bereiden van sanitair warm water. Voor deze twee basisvoorzieningen zou je normaal twee aparte toestellen moeten installeren, een verwarmingsketel voor woningverwarming en een boiler of doorstromer voor warm water.

Een combiboiler zal dus zowel je woning verwarmen als sanitair water verwarmen, waardoor je slechts één toestel moet plaatsen. Het voordeel hiervan is niet enkel dat je kosten bespaart, maar ook dat je ruimte bespaart. Een combiboiler is doorgaans een compact toestel, dat heel wat minder plaats inneemt dan de combinatie verwarmingsketel en doorstromer.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


combiboiler © Shutterstock - Een combiboiler is een toestel dat instaat voor zowel het verwarmen van je woning als het bereiden van sanitair warm water.

Soorten combiboilers

Je kan kiezen uit verschillende soorten combiboilers. Zo kan je het onderscheid maken tussen combiboilers die werken volgens het doorstroomprincipe, en combiboilers met een ingebouwde boiler. Het verschil tussen deze twee toestellen zit hem voornamelijk in de werking. Een combiboiler met doorstroomprincipe is aangesloten op de waterleiding, en zal het water pas opwarmen wanneer iemand warm water uit de kraan tapt. Een combiketel met ingebouwde boiler zal daarentegen een bepaalde hoeveelheid water warm houden in een voorraadvat.

Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen voor de gebruikerservaring. Zo zal je bij een doorstromer altijd eventjes moeten wachten tot het water uit de kraan effectief warm wordt. Bij een ingebouwde boiler is het water al warm, en zal je dus veel sneller kunnen genieten van warm water uit de kraan.

Daarnaast zijn er ook verschillen op vlak van verbruik. Een boiler met doorstroomprincipe zal enkel opwarmen wanneer het nodig is, en is dus zeer zuinig. Een boiler houdt daarentegen een hoeveelheid water steeds op een warme temperatuur. Je hebt dus vele stilstandsverliezen, wat op lange termijn niet zo zuinig is.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een combiboiler?

Een combiboiler heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een aparte ketel en boiler. Maar er zijn ook enkele minpuntjes. Dit zijn de voornaamste voordelen en nadelen.

Voordelen van een combiboiler

+ Het grootste voordeel van een combiboiler is ongetwijfeld het feit dat je slechts één toestel hoeft te plaatsen voor woningverwarming en warmwaterbereiding. Normaal heb je hiervoor twee toestellen nodig. Aangezien je slechts 1 toestel hoeft te plaatsen, is de totale kostprijs veel lager.

+ Je zal ook veel meer ruimte besparen omdat je slechts 1 toestel moet plaatsen. Bovendien is een combiboiler vaak vrij compact. Daarom is het interessant voor kleinere woningen en appartementen.

+ Een combiboiler is ook vrij makkelijk te installeren, ook al omwille van de compacte afmetingen. Je hebt een aansluiting nodig op een energiebron, zoals aardgas of stookolie, en een aansluiting op de waterleiding. Een combiboiler kan vaak gewoon aan de wand geïnstalleerd worden.

+ Een combiboiler kan werken op verschillende energiebronnen. De meest gebruikte energiebronnen zijn aardgas, stookolie en elektriciteit.

+ Afhankelijk van het feit of het gaat over een doorstroomtype of een toestel met ingebouwde boiler, zijn er nog enkele voordelen te noteren. Zo is een combiboiler volgens doorstroomprincipe vrij zuinig, terwijl een toestel met ingebouwde boiler dan weer voor een hoger comfortniveau zorgt.

Nadelen van een combiboiler

Een combiboiler zorgt voor zowel woningverwarming als warmwaterbereiding. Dat betekent ook dat een mogelijk defect aan je combibiler een impact heeft op beide voorzieningen. Je zal in dat geval zonder verwarming én zonder warm water zitten.

Een combiboiler is vooral interessant voor kleinere volumes. Voor grotere volumes kijk je beter in de richting van een gewone boiler in combinatie met een aparte verwarmingsketel.

Ook hier zijn er daarnaast nog enkele kleinere nadelen afhankelijk van je keuze voor een doorstromer of een ingebouwde boiler. Het grootste nadeel van een doorstromer is het feit dat je steeds enkele tellen moet wachten voor je warm water uit de kraan krijgt. Ook kan je bij het gelijktijdig aftappen van warm water uit verschillende kranen een warmteverlies ervaren. Het grootste nadeel van een inbouwde boiler is dan weer het feit dat je veel meer verbruikt, omdat je steeds een bepaalde hoeveelheid water warm moet houden.

Waarop letten bij de aankoop van een combiboiler?

Bij de aankoop van een combiboiler zijn er een aantal zaken waarop je zeker moet letten.

CW klassen

Combiboilers kunnen worden opgedeeld op basis van de hoeveelheid water die ze kunnen leveren. Sommige boilers kunnen slechts een beperkte hoeveelheid warm water leveren, waardoor je slechts uit 1 kraan tegelijk warm water kan tappen. Andere combiboilers kunnen dan weer een grote hoeveelheid warm water leveren, waarbij het mogelijk is om uit meerdere kranen tegelijk warm water te tappen.

Combiboilers worden daarom ingedeeld in CW-klassen, van 1 tot 6. CW staat voor Comfort Water, en duidt aan hoeveel warm water een combiboiler kan leveren. CW1 is het laagste niveau, terwijl CW6 het hoogste niveau is.

Welke klasse je moet kiezen, hangt af van je verbruik en je gewenste comfortniveau. Woon je alleen en heb je slechts een beperkt verbruik, dan is een combiboiler CW2 of CW3 al voldoende. Voor grotere gezinnen is een combiboiler met CW5 of CW6 aan te raden.

Vermogen

Daarnaast is het ook belangrijk om het juiste vermogen te bepalen. Een combiboiler met een slecht ingeschat vermogen kan je namelijk veel geld kosten. Heb je een te laag vermogen ingeschat, dan zal de combiboiler moeite hebben om je woning op de juiste temperatuur te krijgen. Bij een te hoog vermogen zal het bereiken van de juiste temperatuur geen probleem zijn, maar in dat geval heb je waarschijnlijk teveel geld betaald voor je toestel.

Het juiste vermogen inschatten doe je op basis van een aantal factoren. Zo speelt de totale oppervlakte van je woning een rol. Ook de mate waarin je woning is geïsoleerd, zal een rol spelen. Tot slot is ook je gewenste binnentemperatuur van belang.

Het juiste vermogen van je toestel bepalen is niet zo makkelijk. Aarzel niet om hiervoor een beroep te doen op een professionele verwarmingsspecialist.

Wat is de prijs van een combiboiler?

De prijs die je betaalt voor een combiboiler hangt af van meerdere factoren. Zo spelen de CW klasse en het gewenste vermogen van je toestel een rol.

Voor het toestel zelf schommelen de prijzen tussen de 700 en de 2.500 euro. Daarbovenop komen ook nog de kosten voor de installatie. Hier schommelen de prijzen soms heel sterk tussen de verschillende installateurs onderling. We raden daarom aan om zeker offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming