Een zonneboiler is een toestel waarmee je op een zuinige en milieuvriendelijke manier warm water kan genereren voor je woning. Een zonneboiler doet hiervoor een beroep op de warmte van de zon. Omwille van deze unieke werking is een zonneboiler niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je verbruikt immers veel minder fossiele brandstoffen, en je bent daarom minder afhankelijk van je energieleverancier.
Hoe werkt zo’n zonneboiler juist? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoeveel kost zo’n zonneboiler? De antwoorden vind je in dit artikel.
Met een zonneboiler genereer je sanitair warm water op een milieuvriendelijke manier. De zonneboiler gebruikt de zon hiervoor als energiebron.
Via zonnecollectoren op het dak worden de zonnestralen opgevangen. De warmte van de zon verwarmt een mengsel van glycolwater dat door de zonnecollectoren stroomt. Eens opgewarmd zal het glycolwater naar een voorraadvat gepompt worden. In dit voorraadvat zit een warmtewisselaar waar het glycolwater z’n warmte kan afgeven aan het sanitair water in het vat. Op die manier wordt ook het sanitair water opgewarmd.
Nadat het glycolwater zijn warmte heeft afgegeven, wordt het terug naar de zonnecollectoren gepompt, en begint de hele cyclus dus terug opnieuw.
Een zonneboiler zal dus voornamelijk milieuvriendelijk verwarmen wanneer de zon schijnt. Ook wanneer de zon niet te fel schijnt, zal er nog steeds warmte worden gegenereerd, al zal dit wel minder zijn.
Om tijdens bewolkte dagen niet zonder warm water te komen zitten, wordt een zonneboiler ook aangesloten op een systeem van naverwarming. Vaak is dit een klassieke gasketel of stookolieketel. Zij zullen het water in het voorraadvat verder opwarmen wanneer de zon tekort schiet.
Met een zonneboiler zal je dus voor een groot deel de taken van de klassieke verwarmingsketel kunnen overnemen, maar niet voor de volle 100%. Je hebt nog steeds een systeem van naverwarming nodig om zeker niet zonder warm water te vallen.
Met een zonneboiler genereer je warmte op basis van de warmte van de zon. Een zuinige en milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie, die ook gekoppeld kan worden aan een systeem van vloerverwarming. Hoe werkt het, en waarop letten bij het plaatsen?
Lees meer over het plaatsen van een zonneboiler!
De zonneboiler heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat komt vooral door de interessante voordelen. Hieronder lijsten we alle voordelen en nadelen van de zonneboiler nog eens netjes op.
+ Bij een zonneboiler zal de zon instaan voor het verwarmen van water. De zon is voor iedereen gratis, 100% hernieuwbaar en onuitputtelijk. Hoewel de zon niet het hele jaar door van de partij zal zijn, zal de zon toch een groot deel van je verbruik aan fossiele brandstoffen kunnen overnemen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
+ Een zonneboiler kan perfect gekoppeld worden aan conventionele verwarmingsketel, waardoor je geen risico loopt om zonder warm water te vallen op een bewolkte dag.
+ Voor het plaatsen van een zonneboiler kom je in aanmerking voor het verkrijgen van premies van de overheid. Hierdoor kan je een deel van je investering terugverdienen.
+ Met zonnecollectoren kan je ook perfect een zwembad verwarmen. Hierdoor verleng je het zwemseizoen meteen met enkele maanden, en kan je langer genieten van je zwembad.
+ Een zonneboiler is makkelijk te onderhouden. Zo is een zonneboiler net zo onderhoudsvriendelijk als andere boilers.
Een zonneboiler zal dus niet het hele jaar door warm water kunnen genereren. Er zullen dagen zijn dat het rendement te laag ligt, en dat je een beroep moet doen op een systeem van naverwarming. Qua rendement presteert een zonneboiler daarom minder goed dan bv. een warmtepomp.
Een zonneboiler is een vrij dure investering, zeker in vergelijking met alternatieven.
De installatie verloopt complexer dan bij een standaard boiler. Zo moet de zonneboiler niet enkel worden gekoppeld aan de zonnecollectoren op het dak, maar ook aan de verwarmingsketel die zal instaan voor de naverwarming.
Een zonneboiler is niet bij elke woning even interessant. Zo moet je woning best aan een aantal voorwaarden voldoen opdat een zonneboiler een acceptabel rendement kan behalen.
Voor een goed rendement moet je vooral naar de zonnecollectoren kijken. Om zo goed mogelijk te profiteren van de warmte van de zon, richt je je zonnecollectoren best richting het zuiden. Kan je enkel richting het noorden oriënteren, dan kies je best voor een alternatief.
Ook de hellingsgraad van de zonnecollectoren speelt een rol. Plaats ze bij voorkeur in een hellingsgraad van zo’n 35 à 40°.
Daarnaast spreekt het voor zich dat je zoveel mogelijk schaduw op je dak moet vermijden. Kijk dus zeker of er niet teveel bomen of hoge gebouwen in de buurt staan die voor een teveel aan schaduw zorgen.
Om het rendement van je zonneboiler zo hoog mogelijk te houden, is het ook verstandig om het warmteverlies tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat zoveel mogelijk te beperken. Maak die afstand dus zo klein mogelijk.
Hoeveel je betaalt voor je zonneboiler, hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats zal dit afhangen van je warmtebehoefte. Een gezin met 5 personen heeft bijvoorbeeld een grotere warmtebehoefte dan een gezin met twee personen.
Is je warmtebehoefte hoger, dan zal je ten eerste al een grotere oppervlakte aan zonnecollectoren moeten plaatsen. Daarnaast zal je voorraadvat ook een grotere inhoud moeten hebben, wat de prijs doet stijgen.
Hieronder vind je een aantal richtprijzen op basis van het aantal personen in je huishouden.
Aantal personen | Volume van de boiler | Prijs |
---|---|---|
1 tot 2 personen | 150 liter | 2.500 à 3.500 euro |
3 tot 4 personen | 250 liter | 4.000 à 6.000 euro |
5 tot 6 personen | 350 liter | 5.000 à 7.000 euro |
Met een zonneboiler kan je op milieuvriendelijke wijze warmte genereren. En dit wordt aangemoedigd door de overheid door middel van premies.
Via de netbeheerder kan je een premie van 550 euro per m² aan zonnecollectoren krijgen. De premie die je kan krijgen is wel begrensd tot 40% van het factuurbedrag, met een maximum van 2.750 euro.
In sommige gevallen kan je ook gemeentelijke premies krijgen. Dit hangt uiteraard af van de gemeente waarin je woont. Informeer je daarom zeker eens bij het lokale gemeentebestuur.
Laat je bij het plaatsen van een zonneboiler steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.