×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Luchtverwarming: Werking, voordelen en prijzen

Met luchtverwarming kies je voor een verwarmingssysteem waarbij je verwarming, koeling en ventilatie in één enkel systeem combineert. Luchtverwarming werkt eigenlijk op een vergelijkbare manier als een klassiek verwarmingssysteem. Het grote verschil is echter dat je niet verwarmt door middel van warm water en radiatoren, maar wel op basis van warme lucht en ventilatieroosters.

Hoe werkt luchtverwarming juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit verwarmingssysteem? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Hoe werkt luchtverwarming?

Een klassiek verwarmingssysteem bestaat uit een netwerk van leidingen en radiatoren die worden aangestuurd vanuit een centrale verwarmingsketel. Deze verwarmingsinstallatie verwarmt water, en pompt het vervolgens door de leidingen naar de radiatoren.

Bij een systeem van luchtverwarming zijn de leidingen vervangen door ventilatiekanalen, en zijn de radiatoren vervangen door ventilatieroosters. Luchtverwarming bestaat dus uit een kanalensysteem, waarbij de buizen en roosters netjes verspreid zijn over de hele woning. Bij het plaatsen van de ventilatiekanalen en roosters worden zorgvuldige berekeningen gemaakt, zodat de warme lucht gelijkmatig verdeeld wordt over de woning. Men houdt hierbij rekening met ondermeer de oppervlakte van de verschillende ruimtes, en de totale afstand van de ruimte tot de verwarmingsketel.

Een verwarmingssysteem op basis van luchtverwarming kan verschillende functies uitoefenen. Woningverwarming is uiteraard de belangrijkste functie, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante eigenschappen. Zo kan het systeem in de zomer ook koele lucht uitblazen, waardoor je meteen ook een airco in huis hebt.

Ook kan het systeem fungeren als ventilatiesysteem. Zeker in moderne woningen, die doorgaans zeer goed geïsoleerd zijn, is een goede woningventilatie niet te onderschatten. Het ventilatiesysteem kan eventueel worden uitgerust met een luchtzuiverende werking, waardoor je binnenshuis altijd kan genieten van zuivere en gezonde lucht. Ook de vochtigheidsgraad kan perfect geregeld worden met een ventilatiesysteem.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Luchtverwarming versus andere verwarmingssystemen

Er zijn dus best wel wat verschillen tussen luchtverwarming en andere verwarmingssystemen. Het grootste verschil zit natuurlijk in de manier waarop warmte wordt getransporteerd. Bij een klassiek verwarmingssysteem en vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van warm water. Dit water wordt opgewarmd door een centrale verwarmingsketel, die het water via leidingen naar de warmteafgiftesystemen brengt. Bij luchtverwarming wordt niet gebruik gemaakt van warm water, maar wel van warme lucht.

Een ander verschil is het warmteafgiftesysteem. Bij een traditionele cv-installatie wordt de warmte afgegeven via radiatoren of convectoren. Deze zijn goed zichtbaar in je interieur, en kunnen dus storend werken. Bij luchtverwarming wordt de warmte in de kamers geblazen via ventilatieroosters. Deze roosters kunnen mooi ingebouwd worden in je interieur, en zijn dan ook minder storend.

Ook op vlak van reactietijd zijn er verschillen tussen luchtverwarming en de andere systemen. Door te verwarmen op basis van lucht, heb je veel meer controle over de juiste temperatuur. Luchtverwarming kan een ruimte snel opwarmen, en ook snel weer afkoelen. Bij radiatoren zal het opwarmen en afkoelen trager verlopen. Vloerverwarming warmt zelfs nog trager op, en koelt ook trager af.

Tot slot zijn er ook verschillen op vlak van functionaliteiten. Radiatoren kunnen enkel opwarmen, terwijl sommige vormen van vloerverwarming ook passief kunnen koelen. Maar bij luchtverwarming gaan de functionaliteiten nog een stap verder. Koelen en zuiveren van lucht zijn perfect mogelijk, en ook het regelen van luchtvochtigheid is geen enkel probleem.

Wat zijn de voordelen en nadelen van luchtverwarming?

In dit artikel zijn al verschillende voordelen van luchtverwarming aan bod gekomen. Tijd om alle voordelen en nadelen eens op een rijtje te zetten.

Voordelen van luchtverwarming

+ Met luchtverwarming kan je, indien gewenst, genieten van verschillende functionaliteiten. De ventilatiekanalen die gebruikt worden om de warme lucht te transporteren, kunnen ook worden gebruikt om te koelen en te ventileren. Hierdoor heb je meer wooncomfort, zeker in vergelijking met andere verwarmingssystemen.

+ Omdat verschillende functies gebruik maken van hetzelfde kanalennetwerk, werkt luchtverwarming ook kostenbesparend. Je hoeft niet te investeren in afzonderlijke systemen.

+ Alle kanalen en roosters zijn bovendien mooi weggewerkt. Je hebt geen last van storende elementen, zoals leidingen en radiatoren. Je interieur oogt veel cleaner, en je hebt meer plaats van kasten of andere meubels.

+ Luchtverwarming kan ook uitgerust worden met een luchtfilter, waardoor de roosters niet enkel warme, maar ook zuivere lucht uitblazen. Maar liefst 95% van alle stofdeeltjes die in de gerecupereerde lucht zitten, zal eruit worden gefilterd. Je kan ook kiezen voor een elektronische filter, die zelfs 99% van alle stofdeeltjes, pollen en huisstofmijt verwijdert. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën.

+ In vergelijking met traditionele cv-verwarming of vloerverwarming warmt luchtverwarming veel sneller op, en koelt het ook veel sneller af. Je kan de ruimte dus veel sneller op de juiste temperatuur krijgen, en je verliest ook veel minder energie door een teveel aan restwarmte.

+ Luchtverwarming kan uitgerust worden met een systeem van warmteterugwinning. Dit betekent dat het de warmte uit de aangezogen binnenlucht voor zo’n 90 à 95% zal kunnen recupereren. Je hoeft dus geen verwarmingstoestel meer te gebruiken om deze lucht op te warmen. Ook hiermee bespaar je dus energie.

+ Lucht kan op verschillende manieren worden opgewarmd. Uiteraard kan je hiervoor de klassieke energiebronnen gebruiken, zoals aardgas en stookolie. Maar het is ook mogelijk om een warmtepomp te koppelen, waardoor je verwarmt op een milieuvriendelijke en zuinige manier.

Nadelen van luchtverwarming

Luchtverwarming is een allesomvattend systeem van kanalen en roosters, verspreid over het hele gebouw. Dit is zeer praktisch bij nieuwbouwwoningen, maar vrijwel onhaalbaar om dit in bestaande woningen te integreren. Ventilatiekanalen en roosters moeten immers worden ingebouwd, wat niet haalbaar is zonder grote breekwerken uit te voeren. Enkel bij nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten is luchtverwarming dus interessant.

De meeste systemen zijn uitgerust met een filter, die de afgevoerde lucht zuiveren vooraleer het terug in de ruimte wordt geblazen. Deze filters moeten echter regelmatig vervangen worden, om de kwaliteit van de aangevoerde lucht op peil te houden.

Mogelijke uitvoeringen

Het grote voordeel van luchtverwarming is dat de ventilatiekanalen makkelijk weggewerkt kunnen worden achter muren of onder de vloer. Tijdens de bouwfase kunnen ze zelfs in de chapelaag verwerkt worden.

Dit vergt evenwel een nauwkeurige planning van de architect. Deze moet de plaatsing van de ventilatiekanalen op voorhand nauwkeurig bepalen, en rekening houden met de oppervlakte en de locatie van de verschillende ruimtes.

Door de ventilatiekanalen weg te werken bekom je een zeer clean interieur. Maar indien je houdt van een industriële look is het ook mogelijk om de ventilatiekanalen zichtbaar te houden in je interieur. Dit heeft bovendien als voordeel dat de kanalen makkelijk te herstellen zijn indien er lekken ontstaan.

Wat is de prijs van luchtverwarming?

De prijs voor luchtverwarming hangt vooral af van de grootte van je systeem, en dus van de oppervlakte van de te verwarmen ruimtes. Ook andere factoren zullen een invloed uitoefenen op de prijs. Zo zullen de functionaliteiten van je systeem een rol spelen. Wil je enkel verwarmen, of wens je dat het systeem ook koelt en ventileert?

Het verbruik van luchtverwarming ligt hoger dan dat van de alternatieven. Zo ligt het verbruik gemiddeld zo’n 5% hoger dan dat van vloerverwarming, en 15% hoger dan dat van verwarming met radiatoren. Op financieel vlak is luchtverwarming dus vooral interessant indien je het systeem combineert met koeling en ventilatie.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming