Elk huishouden heeft warm water nodig om te kunnen wassen en koken. Maar hoe dit warme water wordt gegenereerd, daarin heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een geiser of doorstomer. Met dit toestel genereer je het warme water op de momenten dat je het echt nodig hebt. Maar daarnaast kan je ook warm water op voorhand genereren en opslaan in een voorraadboiler.
Zo’n voorraadboiler heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van een doorstromer. Laten we eens kijken welke troeven een voorraadboiler heeft, en welke soorten boilers er zijn.
Er zijn een aantal grote verschillen tussen een doorstromer en een voorraadboiler. De keuze die je maakt tussen beide type toestellen zal het watercomfort en je verbruikskosten bepalen.
Het eerste verschil tussen beide type toestellen is het watercomfort. Bij een voorraadboiler is er al een bepaalde hoeveelheid water in opslag in de boiler. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot het water warm is. Je krijgt meteen warm water uit de kraan.
Bij een doorstromer is dit niet zo. Bij dit toestel wordt het water pas opgewarmd wanneer je het nodig hebt. Hierdoor moet je eerst een aantal seconden wachten tot je warm water uit de kraan krijgt.
Een ander verschil tussen beide toestellen is dat je bij een voorraadboiler via verschillende kranen tegelijk warm water kan aftappen. Ben je zelf aan het douchen, en is iemand anders in huis tegelijk aan het afwassen? Dan kunnen jullie allebei tegelijk warm water aftappen.
Bij een doorstroomtoestel zal slechts 1 kraan tegelijk warm water kunnen aftappen. Sta je onder de douche? Dan kan het dus zijn dat af en toe koud water uit de kraan zal komen als iemand anders in huis op dat moment aan het afwassen is.
Het installeren van een voorraadboiler is iets complexer dan het installeren van een doorstromer. Zo moet een voorraadboiler gekoppeld worden aan een verwarmingselement dat instaat voor het verwarmen van het tapwater. Een doorstromer heeft enkel een gasaansluiting nodig. In het geval van een elektrische doorstromer is zelfs enkel een stopcontact nodig.
Ook de verbruikskosten kunnen verschillen tussen een boiler en een doorstromer. Bij een doorstromer wordt enkel energie verbruikt op het moment dat iemand in huis warm water van de kraan aftapt. Dit is veel energie-efficiënter dan een voorraadboiler, waarbij een grote hoeveelheid water steeds op een vrij hoge temperatuur gehouden moet worden.
Een doorstromer is veel compacter dan een boiler. Een doorstromer wordt doorgaans tegen de muur geïnstalleerd, en neemt weinig plaats in. Voorraadboilers zijn daarentegen grote toestellen, aangezien ze een grote hoeveelheid water moeten kunnen opslaan. Hoe groot de boiler is, hangt af van de hoeveelheid water die je graag in voorraad wil houden. Hiervoor baseer je je best op je eigen waterverbruik.
Een doorstromer is gevoeliger voor kalkafzetting, zeker indien je geen waterverzachter hebt. Daarom zal de levensduur van een doorstroomtoestel korter zijn dan die van een voorraadboiler.
Lees hier meer over de verschillende soorten doorstroomboilers en hun voordelen.
In een voorraadboiler wordt een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden, zodat het ten allen tijde klaar is om afgetapt te kunnen worden. Hoe het water wordt warm gehouden, hangt af van de energiebron die gebruikt wordt. Je kan dus een onderscheid maken tussen verschillende soorten voorraadboilers, afhankelijk van de energiebron die gebruikt wordt.
Een gasboiler is één van de meest klassieke voorraadboilers. Ze zijn één van de meest logische opties in woningen waar een aardgasaansluiting aanwezig is. In dat geval is het installeren van een gasboiler vrij eenvoudig.
Gasboilers zijn interessant omdat ze hun rendement vrij hoog ligt. Ze zijn niet afhankelijk van de seizoenen, en kunnen het hele jaar door het water op de juiste temperatuur houden.
Bovendien zijn de boilers vrij goedkoop in aanschaf in vergelijking met andere type boilers. Wel liggen de verbruikskosten hoger in vergelijking met bijvoorbeeld de boilers die werken op hernieuwbare energie.
Lees hier meer over de verschillende soorten gasboilers en hun voordelen.
Een elektrische boiler is een interessant alternatief in het geval dat er geen aardgasaansluiting aanwezig is in je woning. In dat geval kan je de boiler gewoon installeren op de plaats die je zelf wil, en hem aansluiten aan het stopcontact.
Net als een gasboiler is ook een elektrische boiler vrij goedkoop in vergelijking met andere boilers. Maar ook hier kunnen de verbruikskosten vrij hoog oplopen.
Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische boilers en hun voordelen.
De laatste jaren zijn boilers op basis van hernieuwbare energie heel sterk in opmars. Een voorbeeld hiervan is de warmtepompboiler. Bij dit type boiler wordt het water opgewarmd door middel van hernieuwbare energiebronnen, zoals de buitenlucht of de aardwarmte.
Het grootste voordeel is uiteraard dat je geen fossiele brandstoffen verbruikt, en dat je energiefactuur dus flink lager zal zijn. Het nadeel is dan weer dat dit type boilers een complex installatieproces hebben, en dat dit de initiële aankoopprijs omhoog drijft. De hoge aankoopprijs kan je wel terugverdienen door de lagere energiefacturen.
Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers en hun voordelen.
Ook de zonneboiler is een type voorraadboiler op basis van hernieuwbare energie. Bij dit type boiler zal het tapwater worden opgewarmd met behulp van de warmte van de zon. Zonnecollectoren op het dak zullen de warmte opvangen en via water in een gesloten circuit naar de voorraadboiler leiden. Hier wordt het tapwater opgewarmd via een warmtewisselaar.
Een zonneboiler heeft min of meer dezelfde voordelen en nadelen als een warmtepompboiler. De initiële aanschafprijs ligt vrij hoog, en ook de installatie verloopt complexer dan een klassieke voorraadboiler. Maar je verbruikskosten liggen flink lager, waardoor je je zonneboiler makkelijk terugverdient.
Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.
Bij zowel de zonneboiler als de warmtepompboiler zal je nog steeds een conventionele verwarmingsbron moeten aansluiten op de boiler. Dat komt omdat hernieuwbare energiebronnen voorlopig niet in staat zijn om tijdens de koude periodes van het jaar je tapwater op de gewenste temperatuur te brengen. Tijdens de wintermaanden zal je cv-ketel dus moeten bijspringen op het tapwater alsnog op de juiste temperatuur te brengen.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor een combiboiler. Kies je voor deze optie, dan zal je een multifunctioneel toestel plaatsen die niet enkel instaat voor het verwarmen van je woning, maar ook voor het verwarmen van je tapwater. Het gaat dus om een verwarmingsketel met een ingebouwde boiler.
Deze optie is heel interessant wanneer je niet zoveel ruimte hebt om twee aparte toestellen te plaatsen. Wel moet je er rekening mee houden dat de ingebouwde boiler geen al te grote afmetingen zal hebben. Indien je een grote warm waterbehoefte hebt, dan ga je best voor een aparte voorraadboiler.
Lees hier meer over de verschillende soorten combiboilers en hun voordelen.
De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.