×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektrische doorstromer: Werking, verbruik en prijs

Om sanitair warm water te genereren, heb je de keuze uit meerdere toestellen. Niet alleen kan je kiezen tussen een doorstromer of een boiler, je hebt ook veel keuze op vlak van energiebronnen.

Een compact toestel dat snel en makkelijk te installeren is, is de elektrische doorstromer. Dit toestel wordt vaak gekozen als alternatief voor een gasdoorstromer, en biedt heel wat interessante voordelen.

Hoe werkt zo’n elektrische doorstromer juist? Wat zijn de voornaamste voordelen en nadelen? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Hoe werkt een elektrische doorstromer?

elektrische doorstromer © Shutterstock - Een elektrische doorstromer is vaak een klein toestel dat makkelijk te installeren is.

Een doorstromer of geiser is een toestel dat instaat voor het verwarmen van sanitair water. In tegenstelling tot een boiler zal een doorstromer het sanitair water pas opwarmen als er iemand de warmwaterkraan opendraait. Bij het openzetten van de kraan zal een schakelaar water uit de waterleiding naar de doorstromer sturen, waar het wordt opgewarmd. Nadat het water is opgewarmd, wordt het naar de kraan doorgestuurd.

Het gevolg van deze techniek is dat je altijd even moet wachten vooraleer je warm water uit de kraan krijgt. Als je al een tijdje geen warm water meer hebt afgetapt, dan moet je soms zo’n 30 seconden wachten om warm water te krijgen. Hierdoor verbruik je altijd een beetje water.

Je kan verschillende energiebronnen gebruiken om het sanitair water op te warmen. Vaak voorkomende energiebronnen zijn aardgas en stookolie, maar ook elektriciteit is een populaire energiebron. Een elektrische doorstromer wordt vaak gekozen wanneer aardgas of stookolie geen optie zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er in je straat geen aardgasaansluiting is, of wanneer je geen plaats hebt voor een stookolietank.

Een elektrische doorstromer heeft bovendien als voordeel dat het weinig plaats inneemt, en dat het makkelijk te installeren is.

Een ander voordeel is dat je geen schoorsteen hoeft te voorzien bij verwarming op elektriciteit, aangezien je geen verbrandingsrook hebt. Bij een elektrische doorstromer wordt water immers opgewarmd door middel van elektrische weerstand. Je hebt dus enkel een aansluiting op het stopcontact nodig.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Wanneer kiezen voor een elektrische doorstromer?

Voor het verwarmen van sanitair water kan je dus kiezen uit verschillende toestellen. Wanneer is een elektrische geiser de beste keuze?

Welk type toestel?

De keuze tussen een doorstromer en een boiler wordt vaak gemaakt op basis van prijs, verbruik en ruimte. Wanneer je weinig ruimte hebt in huis, dan is een boiler vaak geen optie. In een boiler zit namelijk een ingebouwd boilervat, waardoor de afmetingen van een boiler vrij groot zijn. In een kleine woning of appartement is de plaatsing van een boiler dus niet altijd haalbaar.

Daarnaast is een boiler vaak duurder dan een doorstromer. Is je budget gelimiteerd, dan ga je best voor een doorstromer.

Tot slot is er ook een verschil op vlak van verbruik. Een doorstromer warmt enkel op wanneer iemand warm water uit de kraan tapt. Een boiler zal daarentegen water in een boilervat op een constante temperatuur proberen houden. Dit verschil in werking maakt dat een doorstromer een veel lager verbruik heeft. Is zuinigheid belangrijk voor jou, dan kies je dus best voor een doorstromer. Hecht je meer belang aan comfort, dan ga je best voor een boiler.

Lees hier meer over de verschillende soorten boilers en hun voordelen.

Welke energiebron?

Naast het type toestel moet je ook nog een keuze maken op vlak van energiebron. Wanneer is elektriciteit de beste keuze?

Verwarmen op elektriciteit is niet de meest zuinige methode. Elektrische verwarming wordt vaak enkel gekozen wanneer andere energiebronnen niet haalbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen aansluiting hebt op een aardgasleiding. Ook is het plaatsen van een stookolietank niet in elke woning haalbaar, omdat zo’n tank nogal wat plaats inneemt.

In dat geval is een elektrische doorstromer het beste alternatief. Dit toestel hoef je niet aan te sluiten op een aardgasleiding of een stookolietank. Een simpele aansluiting op een stopcontact is voldoende.

Soms wordt ook gekozen voor een elektrische doorstromer, ook al is de woning aangesloten op de aardgasleiding. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een extra doorstromer wil plaatsen in een bepaalde ruimte, zonder dat je leidingen wil doortrekken. In die ruimte kan je dan snel een elektrische doorstromer installeren, zonder al te veel gedoe. Indien de doorstromer bovendien slechts sporadisch gebruikt wordt, kan je de verbruikskosten van die elektrische doorstromer zeker onder controle houden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische doorstromer?

In dit artikel hebben we al enkele voordelen en nadelen van een elektrische doorstromer besproken. Tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten.

Voordelen van een elektrische doorstromer

+ In vergelijking met een boiler is een doorstromer een heel zuinig toestel. Het warmt enkel op wanneer iemand naar warm water vraagt. Met een doorstroomtoestel liggen je verbruikskosten dus lager dan met een boiler.

+ Omdat een doorstromer geen water warm houdt in een opslagvat, zijn de afmetingen van het toestel heel beperkt. Een doorstromer is steeds een compact toestel, dat makkelijk aan een wand te installeren is.

+ Ook op vlak van aankoopprijs heeft de doorstromer een streepje voor op de boiler. Een doorstromer is veel goedkoper in aanschaf dan een boiler.

+ Een elektrische doorstromer heeft als bijkomend voordeel dat het nog makkelijker te installeren is dan een doorstromer op gas. Je hoeft de doorstromer immers niet aan te sluiten op een aardgasleiding of een mazouttank. Een eenvoudig stopcontact is voldoende.

Nadelen van een elektrische doorstromer

Verwarmen op elektriciteit is duur. Indien je je elektrische doorstromer frequent gebruikt, dan kunnen de verbruikskosten dus hoog oplopen.

Een doorstromer is minder geschikt voor grotere gezinnen met een hoog waterverbruik. Zo is het met een doorstromer niet altijd mogelijk om uit meerdere kranen tegelijk warm water te tappen.

Een doorstromer heeft ook als nadeel dat je altijd even moet wachten op warm water uit de kraan. Dat komt omdat het water op het moment zelf wordt opgewarmd.

Wat zijn de alternatieven van een elektrische doorstromer?

Warm water verwarmen kan je via verschillende toestellen doen. Er zijn dus nogal wat alternatieven voor een elektrisch doorstromer.

Elektrische boiler

Wie wil verwarmen op elektriciteit, maar best wel wat meer comfort wenst dan een doorstromer, die kan kiezen voor een elektrische boiler. Een boiler biedt immers enkele interessante voordelen ten opzichte van een doorstromer.

Kenmerkend aan een boiler is dat het water ten allen tijde warm houdt in een boilervat. Indien je warm water tapt uit de kraan, zal het dus meteen warm zijn. Dit is een voordeel ten opzichte van een doorstromer, waar je altijd even moet wachten op je warme water.

Bovendien kan je met een boiler warm water tappen uit verschillende kranen tegelijk. Dit hogere comfortniveau is vooral interessant voor grotere gezinnen met een hoger waterverbruik.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische boilers en hun voordelen.

Doorstromer op gas

Ook een gasdoorstromer is een alternatief voor een elektrische doorstromer. Net als een elektrisch doorstroomtoestel is een doorstromer op gas heel compact en makkelijk te installeren.

Een gasdoorstromer heeft als bijkomend voordeel dat aardgas een goedkopere energiebron is. Met een doorstroomtoestel op gas zullen je verbruikskosten dus veel lager liggen.

Maar voor een doorstromer op gas heb je dus een aardgasaansluiting nodig. En in sommige straten in ons land is dat nog niet het geval. Dat is vooral zo bij heel afgelegen straten of nieuwe wijken.

Lees hier meer over de verschillende soorten gasdoorstromers en hun voordelen.

Warmtepompboiler

Naast de traditionele energiebronnen kan je ook kiezen voor verwarmingstoestellen op basis van hernieuwbare energie. Een voorbeeld hiervan is de warmtepompboiler.

Met een warmtepompboiler verwarm je water met behulp van de omgevingslucht, het grondwater of de aardbodem. De grootste voordelen hiervan zijn uiteraard het milieuvriendelijke karakter en de lagere verbruikskosten.

Het nadeel is dan weer dat hernieuwbare energiebronnen niet altijd een even hoog rendement halen het hele jaar door. Vooral warmtepompen die verwarmen op basis van omgevingslucht kunnen in de wintermaanden een lager rendement hebben. In dat geval moet je bijverwarmen via gas of elektriciteit.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers en hun voordelen.

Zonneboiler

Ook verwarmen met behulp van de zon is mogelijk. Net zoals een warmtepompboiler heeft een zonneboiler als voordeel dat het een heel ecologisch toestel is, en dat de verbruikskosten zeer laag liggen.

Maar ook de zonneboiler zal niet heel het jaar door een hoog rendement kunnen halen. Wanneer de zon niet schijnt, zal het rendement onvoldoende zijn, waardoor je ook hier moet bijverwarmen met aardgas of elektriciteit.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Wat is de prijs van een elektrische doorstromer?

Eén van de grote voordelen van een elektrische doorstromer is dat ze relatief goedkoop zijn in aanschaf. De prijs van een elektrische doorstromer start al vanaf zo’n 150€.

Ben je op zoek naar een groter toestel met een hoger vermogen? Dan kunnen de prijzen oplopen richting 1.750 euro. Dit is nog steeds goedkoper dan een boiler met een vergelijkbaar vermogen.

Hoeveel je exact betaalt voor je elektrische geiser, hangt dus vooral af van het vermogen van je toestel. Dit hangt dan weer af van je warm waterverbruik.

Om te bepalen welk vermogen het best bij je past, neem je best contact op met een verwarmingsspecialist. Zij kunnen makkelijk je vermogen bepalen, en kunnen een gepast toestel voorstellen. Vraag offertes aan via het offerteformulier, en vergelijk prijzen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming