×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Verwarmingsketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Een woning kan niet zonder verwarmingsketel. Verwarming zorgt voor een flinke verhoging van het wooncomfort. Heeft jouw verwarmingsketel z’n beste tijd gehad, en ben je op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel? Dan zal je merken dat er verschillende soorten verwarmingsketels zijn waaruit je kan kiezen. Elk van deze verwarmingsketels werken op hun eigen manier, op basis van hun eigen verwarmingsbron.

Op deze pagina overlopen we alle soorten verwarmingsketels. We gaan dieper in op hun voordelen, hun verbruik en hun prijs.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


verwarmingsketel © Shutterstock - Je hebt als consument de keuze uit verschillende soorten verwarmingsketels. De juiste kiezen is niet altijd eenvoudig.

Soorten verwarmingsketels

Verwarmingsketels kunnen worden onderverdeeld op basis van hun warmtebron, hun manier van werken, hun verbruik en hun prijs. Dit zijn in ons land de populairste soorten verwarmingsketels.

Condensatieketel

Condensatieketels zijn vandaag de dag dé referentie op vlak van verwarmingsketels op basis van fossiele brandstoffen. Ze werken op basis van condensatie, waarbij ze de warmte in de rookgassen van de initiële verbranding van fossiele brandstoffen recupereren. Deze gerecupereerde warmte wordt gebruikt om het retourwater voor te verwarmen.

Door op deze manier te werken, kunnen condensatieketels energie besparen, en halen ze dus ook een hoger rendement dan conventionele verwarmingsketels. Condensatieketels zijn wel iets duurder, maar het goede nieuws is dat je wel premies kan krijgen voor het plaatsen van een condensatieketel.

Lees hier meer over de verschillende soorten condensatieketels en hun voordelen.

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel is een verwarmingsketel waarbij het rendement hoger ligt dan die van een gewone verwarmingsketel. Bij zo’n traditionele verwarmingsketel worden fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie, verbrand. De rookgassen die hierbij vrijkomen, worden via een schoorsteen naar buiten geleid.

Een hoogrendementsketel zal die rookgassen niet laten ontsnappen, maar de warmte die er in zit recupereren. De warmte wordt dan gebruikt om retourwater voor te verwarmen, waardoor hoogrendementsketels op het einde van de rit minder verbruiken dan gewone verwarmingsketels.

Een hoogrendementsketel is te herkennen aan een speciaal label. Hoogrendementsketels op gas hebben een HR-label, een HR+-label of een HR-TOP label. Deze laatste groep zijn de condensatieketels. Hoogrendementsketels op stookolie zijn te herkennen aan hun Optimaz-label. Condensatieketels op stookolie hebben een Optimaz Elite label.

Het verbruik van hoogrendementsketels is dus lager dan dat van gewone verwarmingsketels. Condensatieketels zijn daarbij het type hoogrendementsketels met het laagste verbruik.

Lees hier meer over de verschillende soorten hoogrendementsketels en hun voordelen.

Biomassaketel

Een biomassaketel is een verwarmingsketel op basis van hout, pellets of houtsnippers. Aangezien biomassaketels natuurlijke materialen gebruiken als brandstof, hebben ze een veel ecologischer karakter dan verwarmingsketels op basis van fossiele brandstoffen.

Biomassaketels hebben een rendement van 90%, waardoor ze ook op vlak van efficiëntie heel goed presteren.

Grofweg kan je biomassaketels opdelen in ketels met manuele aanvulling en ketels met een automatisch aanvulsysteem. Bij biomassaketels met manuele aanvulling moet je zelf de brandstof in het daarvoor voorziene reservoir aanvullen. Biomassaketels met automatische aanvulling zullen zelf de brandstof aanvullen, zodat je hier zelf niet aan hoeft te denken.

Een biomassaketel is over het algemeen duurder dan een verwarmingsketel op gas of stookolie. Voor een ketel met manuele aanvulling starten de prijzen vanaf 5.000 euro. Kies je voor een ketel met een automatisch aanvulsysteem, dag mag je rekenen op een prijs vanaf 20.000 euro.

Lees hier meer over de verschillende soorten biomassaketels en hun voordelen.

Warmtepomp

Wil je nog zuiniger in verbruik? Dan kijk je best naar verwarmingssystemen op basis van hernieuwbare energiebronnen. Een warmtepomp is hier een mooi voorbeeld van.

Warmtepompen genereren warmte op basis van de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Ze doen dit via een inventieve techniek, waarbij een minimum aan energie verbruikt wordt. Zo is er vaak enkel elektriciteit nodig om de warmtepomp te doen werken. Fossiele brandstoffen zijn helemaal niet nodig om de warmte te genereren, waardoor warmtepompen heel milieuvriendelijk zijn.

Omwille van hun zuinige werking kan je met warmtepompen heel veel energie besparen. Daartegenover staat wel een dure aanschafkost, zeker voor geothermische warmtepompen. Maar hoe duur de investering ook is, door de besparing in energiekosten kan je je investering in warmtepompen steeds terugverdienen.

De prijs van een warmtepomp hangt in grote mate af van het type warmtepomp dat je wil plaatsen. Grofweg schommelt de prijs van een warmtepomp tussen de 2.500 euro en de 25.000 euro. Een groot prijsverschil dus. Daarom is het verstandig om advies in te winnen, offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Zonneboiler

Een alternatief voor de warmtepomp is de zonneboiler. Ook dit systeem genereert warmte op basis van een hernieuwbare energiebron, namelijk de zon. Via zonnecollectoren op het dak van je woning worden zonnestralen opgevangen, die water in een gesloten circuit opwarmen. Dit water wordt op zijn beurt gebruikt voor woningverwarming of sanitair warm water.

Net als een warmtepomp is een zonneboiler dus een zeer zuinig verwarmingssysteem. Maar in vergelijking met een warmtepomp kampt een zonneboiler wel met enkele grote nadelen. Zo is het rendement van een zonneboiler te laag in de wintermaanden, omdat de zon dan te weinig warmte genereert. Daarnaast is het plaatsen van een zonneboiler, net zoals bij een warmtepomp, een vrij dure investering.

De prijs van een zonneboiler schommelt gemiddeld tussen de 4.000 euro en de 6.000 euro. Al kan de werkelijke prijs daar nog van afwijken, afhankelijk van je behoeften.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Voor zowel een zonneboiler als een warmtepomp kan je premies van allerlei instanties krijgen. Dit kan de dure aanschafkost voor deze systemen toch enigszins verlichten.

Prijs van een verwarmingsketel

Zoals je al uit het overzicht van de verwarmingsketels kon afleiden, is de prijs van een nieuwe verwarmingsketel voornamelijk afhankelijk van het type dat je wil plaatsen. De zuinigste toestellen zijn daarbij altijd ook de duurdere. Bij dit type toestellen geldt dat de duurdere aanschafprijs altijd wel kan terugverdiend worden door de besparing in energiekosten die je achteraf kan doen.

Hieronder vind je nog eens het overzicht van de richtprijzen en het verbruik voor elk type verwarmingsketel.

VerwarmingstoestelPrijsVerbruik
Condensatieketel2.500 à 5.000 euro++
Hoogrendementsketel1.500 à 2.500 euro+
Biomassaketel5.000 à 20.000 euro++
Warmtepomp2.500 à 25.000 euro+++
Zonneboiler4.000 à 6.000 euro+++

Een verwarmingsketel moet uiteraard ook geïnstalleerd worden, en dit brengt ook kosten met zich mee. Voor de installatiekosten mag je rekenen op zo’n 500 à 1.000 euro, afhankelijk van het type verwarmingsketel dat je wil plaatsen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming