Radiatoren zijn er in de eerste plaats om warmte af te geven in een bepaalde ruimte. Maar in sommige kamers is het ook handig om bepaalde dingen te drogen te hangen aan een radiator. Denk bijvoorbeeld maar aan handdoeken in de badkamer.
Voor badkamers wordt dus vaak gekozen voor een type radiator waarbij ook makkelijk handdoeken aan gehangen kunnen worden. Men spreekt dan van handdoekradiatoren of badkamerradiatoren.
Net omdat de functie lichtjes verschilt van normale radiatoren, zijn er een aantal aandachtspunten bij het kiezen en plaatsen van handdoekradiatoren. Denk maar aan het design of het vermogen.
In dit artikel staan we stil bij alle aandachtspunten bij het kiezen van badkamerradiatoren.
Een handdoekradiator of een badkamerradiator is dus een soort radiator, maar is niet volledig hetzelfde als een gewone radiator die je bijvoorbeeld in de woonkamer plaatst. Zo moet een badkamerradiator aan een aantal specifieke vereisten voldoen waaraan een gewone radiator niet moet voldoen.
In de eerste plaats moet je uiteraard rekening houden met de luchtvochtigheid. De badkamer is de ruimte bij uitstek die regelmatig te maken krijgt met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Zeker na het nemen van een douche of een bad kan de vochtigheidsgraad tijdelijk heel hoog zijn. Hier moet je radiator tegen bestand zijn.
Vaak is het ook de bedoeling dat je natte handdoeken te drogen hangt aan de radiator. Op een gewone radiator is dit niet mogelijk, omdat het vocht de lak van de radiator kan beschadigen.
Om bestand te zijn tegen vocht, wordt een handdoekradiator steeds behandeld met een speciale laklaag. Dankzij deze lak wordt de radiator beschermd tegen vocht. Hierin verschilt een badkamerradiator van een gewone radiator, omdat deze laatste niet zo’n speciale laklaag heeft.
Een handdoekradiator verschilt ook van een gewone radiator op vlak van formaat. Omdat aan een badkamerradiator handdoeken gehangen moeten worden, is het formaat van dit type radiator vaak groter dan dat van een gewone radiator.
Doorgaans heeft een badkamerradiator een hoge en verticale vorm, waardoor er makkelijk handdoeken aan kunnen hangen zonder dat ze de vloer raken.
Omwille van deze speciale vorm moet je al bij de inrichting van je badkamer rekening houden met de plaatsing van de radiatoren.
Veel mensen willen graag dat hun badkamer extra snel kan opgewarmd worden. Doorgaans wordt daarom gekozen voor een radiator die overgedimensioneerd is. Dit betekent dat de radiator een groter vermogen heeft dan eigenlijk nodig is. Ook hierin verschilt een badkamerradiator vaak van een gewone radiator.
Het berekenen van het vermogen is steeds de eerste stap bij het kiezen van de juiste badkamerradiator. Hoe je het juiste vermogen kiest, ontdek je verderop in dit artikel.
Qua design zijn er verschillende soorten radiatoren te onderscheiden. We kunnen een onderscheid maken tussen buisradiatoren en paneelradiatoren.
Buisradiatoren bestaan uit een serie van horizontale buizen, die tussen twee verticale staven aan de muur worden bevestigd. Dit is één van de meest klassieke soorten badkamerradiatoren, aangezien het bij dit type radiator heel makkelijk is om handdoeken tussen de buizen te drogen te hangen.
Dit type radiator is beschikbaar in vele kleuren en vormen, waardoor je steeds een design kan vinden die perfect past bij het interieur van je badkamer.
Als alternatief voor een buisradiator kan je ook kiezen voor een paneelradiator. Ook in dit geval gaat het om een smalle en hoge radiator, maar dit keer bestaat de radiator uit een paneel. Dit paneel kan ofwel vlak ofwel geribbeld zijn.
Aan het paneel kan makkelijk een handdoekhouder worden bevestigd, waaraan je de handdoeken te drogen kan hangen.
Net als een buisradiator is ook een paneelradiator beschikbaar in verschillende designs. Tegenwoordig kiest men meestal voor een vlak paneel, aangezien dit een hele moderne look heeft.
Net zoals bij een gewone radiator is ook bij een handdoekradiator de plaatsing en positionering van groot belang. Een goede plaatsing zal immers zorgen voor een goede warmtespreiding. Bovendien moet je ook met de praktische kant rekening houden.
Een gewone radiator wordt steeds geplaatst op een plaats waar de warmte uit de kamer kan ontsnappen. Klassieke plekken zijn bijvoorbeeld de buitenmuren en ramen. Ook badkamerradiatoren worden daarom best tegen een buitenmuur of in de omgeving van een raam geplaatst.
Moet de radiator ook dienst doen als handdoekhouder, dan positioneer je de radiator ook best in de nabijheid van de douche of het bad. Zo hoef je niet de hele badkamer te doorkruisen om aan je warme handdoek te kunnen.
Belangrijke aandachtspunten bij je keuze voor een bepaalde badkamerradiator zijn het formaat en het vermogen van je radiator. Het is vooral het vermogen dat een impact zal hebben op het formaat van je radiator.
Het vermogen van je radiator wordt in grote mate bepaald door de oppervlakte en de ligging van je badkamer, maar bijvoorbeeld ook door de oppervlakte van de ramen. Daarnaast speelt ook de mate waarin je badkamer is geïsoleerd een rol.
In de meeste gevallen zal het vermogen van een badkamerradiator schommelen tussen de 1.700 en de 2.400 Watt.
Het vermogen bepaal je door in de eerste plaats de inhoud van je badkamer te berekenen, dus het aantal kubieke meter. Dit bereken je door de lengte en de breedte te vermenigvuldigen met de hoogte.
Om het aantal watt van je radiator te berekenen, vermenigvuldig je het aantal kubieke meter met 80. Voor een goed geïsoleerde badkamer vermenigvuldig je met factor 70.
In de meeste gevallen zal het vermogen van een badkamerradiator schommelen tussen de 1.700 en de 2.400 Watt.
Het formaat zal in grote mate afhangen van het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe groter je radiator zal zijn. Afhankelijk van waar je je radiator wil installeren, kan je eventueel kiezen voor hogere of dikkere modellen. Op die manier kan je toch een beetje ruimte winnen.
De prijs van een gemiddelde radiator voor de badkamer schommelt over het algemeen tussen de 300 en de 700 euro. De uiteindelijke prijs varieert al naargelang het model, het vermogen, de fabrikant en het merk.
Heb je een paneelradiator, en wens je enkel een handdoekhouder aan te schaffen? Reken dan op een prijs van om en bij de 100 à 200 euro.
Voor zowel een badkamerradiator als een handdoekhouder starten de prijzen vanaf 400 euro. Prijzen kunnen wel snel oplopen tot boven de 1.000 euro indien je kiest voor een radiator met een hoog vermogen, of met een speciaal design.
De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.