×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gasdoorstromers: compleet overzicht met specificaties en prijs

Om warm water te genereren kan je kiezen voor verschillende verwarmingstoestellen. Grofweg kan je kiezen tussen een boiler en een doorstromer. Bij een boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water permanent warm gehouden. Bij een doorstromer zal het water pas worden opgewarmd wanneer bewoners hierachter vragen via de kraan.

Bij een doorstromer kan het water worden opgewarmd via diverse warmtebronnen, maar aardgas is ongetwijfeld één van de meest gebruikte energiebronnen.

Hoe werkt een doorstromer op gas juist? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat is de prijs van dit type doorstromer?

In dit artikel:

Wat is een doorstromer?

Warm water kan je genereren via een boiler of een doorstromer. Beide toestellen verschillen op vlak van werkwijze.

Daar waar een boiler steeds een bepaalde hoeveelheid warm water in voorraad houdt, zal een doorstromer het water pas opwarmen als iemand warm water tapt uit de kraan. Een doorstomer wordt soms ook wel een doorstroomboiler of een geiser genoemd.

Net zoals een verwarmingsketel kan ook een doorstromer water verwarmen op basis van verschillende energiebronnen. De meest gebruikte energiebronnen zijn aardgas en stookolie. Maar het is ook mogelijk om water elektrisch op te warmen, via een elektrische doorstromer.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische doorstromers en hun voordelen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


gasdoorstromer © Shutterstock - Een gasdoorstromer is interessant als je een aansluiting op aardgas hebt, en wanneer je ruimte beperkt is.

Hoe werkt een doorstromer op gas?

Bij een doorstroomtoestel zal het water dus pas opgewarmd worden wanneer er vraag naar is. Wanneer de warmwaterkraan wordt opengedraaid, zal dit worden geregistreerd door een stromingsschakelaar. Hierdoor zal de brander opstarten. Het water wordt door de warmtewisselaar in de doorstromer geleid, en zal door de brander worden opgewarmd.

Bij een gasdoorstromer zal de brander aardgas verbranden. Maar een brander kan ook stookolie branden. Een doorstromer kan ook elektrisch werken.

Welke energiebron je juist gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Maar je keuze zal toch grotendeels worden bepaald door de voorzieningen in je woning. Heb je een aardgasaansluiting, dan zal een doorstromer op gas voor de hand liggen. Hetzelfde geldt wanneer je in het bezit bent van een stookolietank.

Een elektrische doorstromer zal pas interessant zijn wanneer je geen aardgasaansluiting of mazouttank hebt. Een elektrische doorstromer heeft over het algemeen hogere verbruikskosten, waardoor je best kiest voor een gasdoorstromer indien mogelijk.

Wat is het verschil met een boiler?

Het alternatief voor een doorstromer is dus een boiler. Ook een boiler zal je voorzien van warm water, maar doet dit op een licht andere manier.

Daar waar een doorstromer water pas verwarmt wanneer er achter gevraagd wordt, zal een boiler in het bezit zijn van een groot opslagvat, waar water op een constante warme temperatuur wordt gehouden. Hierdoor is het warme water meteen beschikbaar.

Het voordeel van een boiler is dat het warme water sneller uit de kraan zal stromen. Je hoeft niet enkele seconden te wachten zoals bij een doorstromer. Het nadeel van een boiler is dan weer dat de hoeveelheid warm water beperkt is. Eens al het warme water in de boiler is opgebruikt, zal je enkele uren moeten wachten vooraleer je terug kan genieten van warm water.

Ook het water in de boiler kan via verschillende energiebronnen worden opgewarmd. Aardgas en stookolie zijn ook hier veel gebruikte energiebronnen. Maar de laatste jaren zijn ook hernieuwbare energiebronnen in opmars zoals de warmtepomp of zonne-energie. Men spreekt dan over een warmtepompboiler of een zonneboiler.

Lees hier meer over de verschillende soorten boilers en hun voordelen.

Voordelen en nadelen van een doorstromer op gas

Er zijn een aantal redenen waarom veel mensen een doorstromer op gas kiezen. Dit zijn enkele interessante voordelen (en nadelen) van een gasdoorstromer.

Voordelen van een doorstroomgasboiler

+ In vergelijking met een boiler is een doorstromer veel compacter. Je hoeft immers geen water op te slaan in een groot vat. Doorstromers zijn daarom uitstekend geschikt wanneer je weinig plaats hebt, zoals bijvoorbeeld op een appartement.

+ Aangezien je enkel water verbruikt wanneer je het echt nodig hebt, zal het verbruik van een doorstromer veel lager liggen dan bij een boiler.

+ Wanneer je een aardgasaansluiting hebt, dan verloopt de installatie van een doorstroomboiler heel vlot. Ook wanneer je doorstromer aan vervanging toe is, dan kan een nieuwe doorstromer zeer snel geplaatst worden.

+ Een doorstromer op gas is qua verbruikskosten ook veel goedkoper dan bijvoorbeeld een elektrische doorstromer.

+ Een doorstromer kan je een onbeperkte hoeveelheid warm water leveren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het feit dat je zonder warm water kan vallen, zoals dat wel eens het geval kan zijn bij een boiler.

Nadelen van een doorstroomgasboiler

Omdat een doorstroomboiler het water pas opwarmt wanneer er achter gevraagd wordt, kan het even duren vooraleer je effectief warm water uit de kraan krijgt. Het kan een half minuutje tot een minuutje duren. Hierdoor verspil je altijd een beetje water, en zal je waterverbruik dus iets hoger liggen.

Een doorstromer is over het algemeen minder krachtig dan een boiler. Dit betekent dat ze minder warm water per minuut kunnen leveren. Het kan dus zijn dat het warme water soms op een lagere temperatuur uit de kraan komt, zeker indien je met verschillende mensen tegelijk warm water aftapt.

Wat is de prijs voor een gasdoorstromer?

De prijs voor een doorstromer op gas hangt voornamelijk af van het gewenste vermogen en debiet, maar ook van het merk. Omdat de installatie van een doorstroomtoestel op gas vlot verloopt, vallen de installatiekosten goed mee.

Voor een doorstroomboiler op gas beginnen de prijzen vanaf 500 €. Maar voor een kwalitatieve doorstromer met installatie kan de prijs al snel oplopen tot boven de 1.500 euro.

Wens je graag te weten hoeveel het exact zou kosten om een doorstromer bij jou thuis te laten plaatsen? Dan raden we je aan om offertes op te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je een correcte prijs betaalt voor je doorstromer.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming