Een warmtepomp is een innovatief verwarmingstoestel waarmee je op een milieuvriendelijke manier warmte kan genereren. Hoe een warmtepomp dat juist doet, hangt af van het type warmtepomp. Een lucht water warmtepomp zal warmte genereren door omgevingslucht om te zetten in warm water.
Hoe werkt zo'n lucht water warmtepomp precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit toestel? En waarvoor kan het juist gebruikt worden?
Met een warmtepomp kan je op een milieuvriendelijke en zuinige manier warmte opwekken. Een lucht water warmtepomp is één van de 4 types warmtepompen. De lucht water warmtepomp zal warmte opwekken door omgevingslucht om te zetten in warm water.
Een buitenunit zal omgevingslucht aanzuigen en vervolgens samendrukken. Hierdoor ontstaat warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water in een gesloten circuit op te warmen.
Het opgewarmde water kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Ofwel gebruikt men dit opgewarmde water voor woningverwarming, ofwel gebruikt men het voor het opwarmen van sanitair water. Een combinatie van de twee is ook mogelijk.
Omdat een lucht water warmtepomp warm water genereert, kan het perfect instaan voor woningverwarming. Een lucht water warmtepomp zou dus een zuiniger alternatief kunnen zijn voor je bestaande verwarmingsketel.
Een lucht water warmtepomp genereert warm water. Hierdoor kan het voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Een overzicht.
In nogal wat woningen staat een verouderde verwarmingsketel, die niet echt zuinig is. Ben je op zoek naar een energiezuiniger alternatief voor die bestaande verwarmingsketel? Dan is een lucht water warmtepomp zeker een optie. Het voordeel is namelijk dat een lucht water warmtepomp makkelijk kan worden aangesloten op je bestaande verwarmingstoestellen, zonder dat je hiervoor moet kappen en breken.
Wil je omschakelen naar een warmtepomp? Dan moet je er wel rekening mee houden dat je best omschakelt naar lage temperatuurverwarming. Een lucht water warmtepomp haalt namelijk z'n optimale rendement bij lage temperatuurverwarming. Dit betekent dat de warmtepomp het beste werkt in combinatie met warmtelichamen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, wandverwarming of overgedimensioneerde radiatoren.
Lees hier meer over de verschillende soorten lage temperatuurverwarming en hun voordelen.
Beschik je nog niet over zulke warmtelichamen? Dan kan je ook kiezen voor een lucht water warmtepomp op hoge temperatuur, of alsnog kiezen om je radiatoren te vervangen. Maar dit zal uiteraard de kostprijs verhogen.
Overschakelen naar een warmtepomp doe je best enkel als je woning goed geïsoleerd is. Is dat nog niet zo? Dan laat je je woning best eerst goed isoleren vooraleer je investeert in een warmtepomp.
Bij nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig standaard de nadruk gelegd op energiezuinigheid. Het plaatsen van een warmtepomp komt dan ook automatisch in beeld.
Een lucht water warmtepomp kan perfect dienen als nieuwe cv-installatie voor je nieuwbouwwoning. Het grote voordeel is dat je je woning vooraf volledig kan instellen op lage temperatuurverwarming. Zo wordt een nieuwbouwwoning standaard goed geïsoleerd, en kan je je hele woning voorzien van warmtelichamen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming of wandverwarming.
Je nieuwe warmtepomp kan bovendien ook instaan voor het genereren van sanitair warm water.
Een lucht water warmtepomp is ook heel geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Ook hier wordt gewerkt met een buitenunit, die omgevingslucht aanzuigt en omzet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het zwembadwater via een warmtewisselaar.
Het voordeel van het verwarmen van een zwembad met een warmtepomp is dat het heel energiezuinig werkt, en dat je je zwemseizoen flink kan verlengen.
Door je zwembad te verwarmen kan je ook in de lente en de herfst genieten van een heerlijke zwempartij. Voor ecologische en zuinige zwembadverwarming kies je best voor een warmtepomp. Hoe werkt zwembadverwarming via een warmtepomp precies?
Lees meer over het plaatsen van een warmtepomp!
Er zijn in dit artikel al heel wat voordelen van een lucht water warmtepomp aan bod gekomen. Voor de volledigheid lijsten we hieronder de voornaamste voordelen en nadelen van een lucht water warmtepomp nog eens op.
+ Het grote voordeel van een warmtepomp ten opzichte van traditionele verwarmingsketels op stookolie of aardgas is uiteraard de zuinigheid. Een lucht water warmtepomp genereert warmte op basis van de buitenlucht. Voor die buitenlucht hoef je niet te betalen. Je energiefactuur zal dan ook drastisch dalen.
+ Een warmtepomp heeft ook een heel ecologisch en milieuvriendelijk karakter, omdat je geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen als aardgas en stookolie. Je hebt wel nog elektriciteit nodig om de warmtepomp te doen werken. Wil je echt helemaal energieneutraal zijn? Dan kan je de warmtepomp ook aansluiten op een installatie van zonnepanelen.
+ Een lucht water warmtepomp kan makkelijk instaan voor woningverwarming en warmwaterbereiding. Is je woning goed geïsoleerd, en werken je warmtelichamen op lage temperatuur? Dan kan je warmtepomp zelfs als hoofdverwarming fungeren.
+ Je warmtepomp kan makkelijk worden aangesloten op bestaande verwarmingstoestellen. Het is dus zeker een optie indien je van plan bent om je oude verwarmingsketel te vervangen.
+ Een lucht water warmtepomp kan ook instaan voor het verwarmen van zwembadwater. Het is makkelijk geïnstalleerd, en werkt ook in dit geval heel energiezuinig. Door je zwembad te verwarmen met een warmtepomp kan je je zwemseizoen met een paar maanden verlengen.
+ Een warmtepomp is een heel energievriendelijk verwarmingstoestel. Investeren in een warmtepomp wordt financieel aangemoedigd door de overheid. Je komt dus in aanmerking voor het verkrijgen van premies.
Een warmtepomp is doorgaans iets duurder dan een traditioneel verwarmingstoestel. Al is een lucht water warmtepomp één van de goedkopere types warmtepompen. Later meer over de prijs van een lucht water warmtepomp.
Het rendement van een luchtwarmtepomp is voornamelijk afhankelijk van de buitentemperatuur. Is het warm buiten, dan hoeft de warmtepomp weinig moeite te doen om de buitenlucht om te zetten in warm water. Maar is het kouder dan 5° Celsius, dan daalt het rendement van een luchtwarmtepomp heel sterk. Bij een lucht water warmtepomp is een hulpverwarming als back-up dus wel aan te raden.
Met een lucht water warmtepomp is passieve koeling niet mogelijk. Dit is wel mogelijk bij geothermische warmtepompen, maar die zijn veel duurder.
Een lucht water warmtepomp is dus slechts één van de vier grote types warmtepompen. Hoe is de lucht water warmtepomp te vergelijken met de andere types warmtepompen?
De prijs van een lucht water warmtepomp is duurder dan die van een lucht lucht warmtepomp. Dat komt voornamelijk door de complexere installatie. Een lucht water warmtepomp wordt immers vaak aangesloten op de bestaande cv-installatie.
Ten opzichte van geothermische warmtepompen is de lucht water warmtepomp doorgaans iets goedkoper. Geothermische warmtepompen halen hun warmte immers uit de aardbodem, waardoor soms dure grondboringen nodig zijn. Dit jaagt de prijs van een geothermische warmtepomp de hoogte in.
Type warmtepomp | Gemiddelde prijs |
---|---|
Lucht lucht warmtepomp | Vanaf 2.500 euro |
Lucht water warmtepomp | Vanaf 7.500 euro |
Grond water warmtepomp | Vanaf 10.500 euro |
Water water warmtepomp | Vanaf 15.000 euro |
Warmtepompen kunnen hun warmte op twee manieren afgeven. Ofwel doen ze dit in de vorm van warme lucht, ofwel doen ze dit in de vorm van warm water. De lucht water warmtepomp hoort, net zoals de water water en de grond water warmtepomp, tot die tweede categorie.
Enkel de lucht lucht warmtepomp zal z'n warmte afgeven in de vorm van warme lucht. Dit doet het met behulp van een binnenunit, zoals we dat bij een airco ook kennen.
Een lucht water warmtepomp behoort tot de luchtwarmtepompen. Deze zuigen de omgevingslucht aan met behulp van een buitenunit. Daar waar de lucht lucht warmtepomp z'n warme afgeeft via een binnenunit, zal de lucht water warmtepomp doorgaans worden aangesloten aan de cv-installatie.
De installatie van lucht warmtepompen is veel minder complex dan die van grond warmtepompen, waar graafwerken nodig zijn om een captatienet in de grond te kunnen verwerken.
De terugverdientijd van een warmtepomp hangt af van vele factoren. De initiële aanschafprijs, je verbruik, de mate waarin de woning is geïsoleerd, ... het speelt allemaal een rol. De terugverdientijd bepalen is dus niet zo eenvoudig.
Bij de meeste mensen schommelt de terugverdientijd van een lucht water warmtepomp tussen de 10 en de 20 jaar. Meestal is de terugverdientijd van een water water warmtepomp iets langer, omdat de prijs zoveel hoger ligt. Hou bij dit type warmtepomp rekening met een terugverdientijd boven de 20 jaar.
De prijs die je betaalt voor een lucht water warmtepomp hangt vooral af van het vermogen dat je nodig hebt. Dit vermogen wordt bepaald op basis van je warmtebehoefte en de oppervlakte van de te verwarmen ruimtes.
Voor de installatie van een lucht water warmtepomp zal de prijs schommelen tussen de 7.500 en de 12.000 euro. Dit is uiteraard duurder dan een gewone condensatieketel op gas of stookolie. Maar omdat je energiekosten zeer sterk zullen dalen, zal je je investering steeds kunnen terugverdienen.
Hou er bovendien rekening mee dat je voor de installatie van een lucht water warmtepomp in aanmerking komt voor het verkrijgen van premies. Hiermee kan je je investering al voor een deel verlichten.
Met een lucht water warmtepomp kies je voor een energievriendelijke oplossing voor je verwarming. En dat wordt aangemoedigd door de overheid. Ook voor dit type warmtepomp kan je dus een premie van de netbeheerder bekomen.
Voor het plaatsen van een lucht water warmtepomp kan je een premie van maximaal 1.500 euro krijgen. Het premiebedrag wordt gelimiteerd tot 40% van het factuurbedrag.
Zoals steeds moet je voldoen aan enkele voorwaarden om de premie te kunnen krijgen. Zo moet de woning in het Vlaams Gewest gelegen zijn, en moet je de installatie laten uitvoeren door een erkend aannemer. De volledige lijst van de voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid.
Laat je bij het plaatsen van een warmtepomp steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.