Voor sommige ruimtes is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor klassieke verwarming met radiatoren. De stijgende populariteit heeft vloerverwarming te danken aan de vele voordelen. Zo is het onzichtbaar, en geeft het een aangename warmte af.
Hoe werkt vloerverwarming juist? Waarom moet je kiezen voor vloerverwarming? En welke soorten vloerverwarming zijn er?
Bij vloerverwarming komt de verwarming uiteraard via de vloer. Er wordt een verwarmingselement in de vloer ingebouwd, die over de hele vloeroppervlakte een aangename warmte afgeeft.
Je kan zelf kiezen welk verwarmingselement je plaatst. Bij klassieke vloerverwarming wordt er, net zoals bij radiatoren, gebruik gemaakt van leidingen waar men warm water laat doorstromen. De leidingen warmen de vloer op, en laten de vloer een aangename warmte uitstralen in de kamer.
In tegenstelling tot radiatoren werkt vloerverwarming op basis van een lage temperatuur, aangezien anders je voeten zouden verbranden. Het water dat door het leidingensysteem stroomt, is doorgaans slechts 35 tot 40° Celsius warm. Omwille van deze relatief lage temperatuur, is vloerverwarming een verwarmingssysteem dat slechts geleidelijk opwarmt. Het opwarmen verbruikt ook het meeste energie. Eens de vloerverwarming op temperatuur is gekomen, is het best een zuinig systeem. Er wordt dan ook vaak aangeraden om de vloerverwarming steeds op een constante temperatuur te houden. Dit is immers veel zuiniger dan het systeem telkens af- en aan te schakelen.
Maar het is ook mogelijk om de vloer elektrisch op te warmen. In dit geval maakt men vaak gebruik van matten. Dit type vloerverwarming warmt iets sneller op dan de vloerverwarming op basis van warm water.
Vloerverwarming wordt steeds populairder bij nieuwbouwwoningen en renovaties. Het geeft een aangename warmtespreiding, en is ook heel onderhoudsvriendelijk. Welke soorten vloerverwarming zijn er? En welke kies je?
Lees meer over het leggen van vloerverwarming!
Vloerverwarming dankt z’n stijgende populariteit dus vooral aan z’n vele voordelen. Maar er zijn ook enkele minpunten aan het systeem. Dit is een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen.
+ Het leidingensysteem in de vloer wordt doorgaans over de hele vloeroppervlakte verspreid. Dit betekent dat de warmte heel gelijkmatig verspreid wordt over de ruimte. De warmte die wordt uitgestraald door vloerverwarming wordt door veel mensen als veel aangenamer beschouwd dan de warmte die wordt uitgestraald door radiatoren.
+ Vloerverwarming is, eens op temperatuur, een heel zuinig verwarmingssysteem.
+ Vloerverwarming is een onzichtbaar verwarmingssysteem. Het is weggewerkt in de grond, en springt dus niet in het oog zoals radiatoren dat wel doen. Hierdoor kan je een veel minimalistischer en cleaner interieur bekomen.
+ Omdat de vloerverwarming is ingebouwd in de vloer, heb je er ook helemaal geen onderhoud meer aan eens het geïnstalleerd is.
+ Vloerverwarming is volledig geruisloos. Je hebt dus helemaal geen last van gezoem wanneer het verwarmingssysteem is ingeschakeld.
+ Vloerwarming geeft stralingswarmte af, en veroorzaakt dus geen luchtbeweging in de ruimte. Hierdoor gaan stofdeeltjes niet bewegen, en dit is beter voor de gezondheid.
De kostprijs voor het installeren van vloerverwarming ligt gemiddeld zo’n 30% hoger dan die van radiatoren. Dat komt omdat vloerverwarming een omvangrijker systeem is, waarbij je ook meer benodigdheden hebt.
Het is heel moeilijk om vloerverwarming te integreren in een bestaande ruimte. Vaak wordt vloerverwarming enkel toegepast bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie. Wel is het mogelijk om leidingen in te frezen.
De tijd die nodig is om op te warmen en af te koelen is vrij lang. Bij elektrische vloerverwarming is de opwarmtijd wel iets korter dan bij vloerverwarming op basis van warm water.
Indien je systeem kampt met lekken of schade, dan moet de vloer helemaal worden uitgebroken om het te herstellen. Dit komt echter heel zelden voor.
Met vloerverwarming wordt de vloeropbouw verhoogd. Hierdoor verlies je een beetje ruimte. Bovendien moet je ook rekening houden met de aansluiting van de vloer met de muren.
Zoals eerder in dit artikel al werd aangehaald, kan je kiezen uit verschillende soorten vloerverwarming.
Het nat systeem is het meest toegepaste type vloerverwarming. Hier worden de buizen in de chape geplaatst.
Onder de chapelaag of dekvloer wordt eerst nog een isolatielaag aangebracht, zodat de warmte van de vloerverwarming niet langs de onderkant ontsnapt. Ook aan de randen wordt doorgaans isolatie geplaatst.
De isolatielaag zorgt er wel voor dat de vloeropbouw hoger wordt. Dikwijls varieert dit tussen de 16 en de 20 cm. Omwille van deze hoge opbouwhoogte, wordt het nat systeem tegenwoordig enkel nog toegepast waar voldoende inbouwhoogte voorzien kan worden, zoals renovatieprojecten en nieuwbouwprojecten.
Omwille van de temperatuurschommelingen kunnen er barsten ontstaan in de chapelaag, indien je deze niet goed beschermt. Daarom wordt er in de chape een wapeningsnet of een staalvezelbewapening voorzien. Ook wordt er tussen verschillende ruimtes ook nog een uitzettingsvoeg voorzien.
Bij het droog systeem worden de warmwaterbuizen in voorgevormde isolatieplaten van polystyreen of piepschuim geplaatst. Deze isolatieplaten geleiden de warmte naar de vloeroppervlakte.
De opbouwhoogte van een vloerverwarming droog systeem is over het algemeen lager dan dat van een nat systeem. De minimale opbouwhoogte van een droog systeem is 6 centimeter, wat zo’n 10 centimeter minder is dan bij een nat systeem. Niet alleen verlies je met een droog systeem dus minder ruimte, het systeem heeft ook als voordeel dat het sneller opwarmt.
Het droog systeem is vooral geschikt bij renovatieprojecten waar de vloeropbouw beperkt is. Ook bij houtskeletbouw wordt het vaak toegepast.
Een alternatief voor vloerverwarming op basis van warm water is elektrische vloerverwarming. Er bestaan in totaal drie soorten elektrische vloerverwarming:
Het systeem dat je kiest zal een invloed uitoefenen op de dikte en de opbouw van de vloer. Ook de capaciteit zal verschillen al naargelang het systeem.
Elektrische vloerverwarming is populair omdat het relatief goedkoop en makkelijk te installeren is. Je hebt enkel een stopcontact in de buurt nodig, en je hoeft het systeem niet te koppelen aan je verwarmingsketel.
Het nadeel is wel dat de verbruikskosten hoog kunnen oplopen indien je een ruimte continu wil verwarmen. Daarom wordt elektrische verwarming vaak enkel als bijverwarming gebruikt in ruimtes die niet continu verwarmd moeten worden, zoals de badkamer of de hobbykamer.
Hoge stroomkosten zou je eventueel wel kunnen opvangen met zonnepanelen. In dat geval zou elektrische vloerverwarming wel kunnen fungeren als hoofdverwarming.
Indien men vloerverwarming wil installeren in een bestaande vloer, dan kiest men er vaak voor om de leidingen in te frezen. In de chapelaag van de vloer zal men dan sleuven frezen, waarna men de leidingen in de sleuven aanbrengt.
Infrezen is een techniek die vaak wordt toegepast bij een aantal specifieke gevallen. Zo wordt het vaak toegepast bij casco projecten. Ook bij renovatieprojecten met een beperkte vloeropbouw is infrezen een populaire techniek. De dekvloer moet dan wel nog in goede staat zijn.
Deze techniek heeft een aantal interessante voordelen. Niet alleen kan het perfect worden toegepast bij bestaande vloeren, ook blijft de voeropbouw beperkt en heeft het systeem best wel een goed rendement. Het warmteverlies naar beneden toe is immers beperkt, en de leidingen liggen net onder het vloeroppervlakte, waardoor de vloer snel kan opwarmen.
De prijs van vloerverwarming is in de eerste plaats afhankelijk van het soort vloerverwarming.
Voor een hydro vloerverwarming op basis van het nat systeem betaal je gemiddeld zo’n 50 euro per vierkante meter. Voor een vloerverwarming met droog systeem ligt de prijs gemiddeld rond de 60 euro per m². Ook voor een elektrische vloerverwarming betaal je gemiddeld rond de 60 euro per m².
Tot slot kan je er ook voor kiezen voor het infrezen van vloerverwarming. Voor deze methode betaal je gemiddeld rond de 40 euro per m².
De prijzen die we hier vermelden zijn richtprijzen. De exacte prijs van variëren op basis van verschillende factoren. Zo speelt ook de moeilijkheidsgraad en de plaatsingsmethode een rol. De buizen die gebruikt wordt voor de vloerverwarming kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Zo kan je gebruik maken van metalen matten, nieten of noppenplaten. Deze laatste methode is over het algemeen de duurste methode.
Soort vloerverwarming | Prijs per m² |
---|---|
Vloerverwarming nat systeem | 50 euro |
Vloerverwarming droog systeem | 60 euro |
Elektrische vloerverwarming | 60 euro |
Vloerverwarming infrezen | 40 euro |
Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren voor het leggen van je vloerverwarming. Niet alleen zal hij je systeem tot in de puntjes kunnen afwerken, hij kan je ook het nodige advies geven.
Geen tijd of geen zin om zelf een vakman te zoeken? Wij doen het voor jou! Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte vakmannen. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.