×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Plafondverwarming: Werking, voordelen en prijzen

De tijd dat warmte alleen maar in de woning wordt verspreid via klassieke radiatoren, ligt al een tijdje achter ons. De laatste jaren hebben nieuwere technologieën een plaatsje verworven in onze huiskamers. Vloerverwarming is bv. zo’n verwarmingssysteem dat de meesten ondertussen wel kennen. Maar ook plafondverwarming is zo’n nieuwe technologie, die in tegenstelling tot vloerverwarming wat minder bekend is.

Wat is plafondverwarming juist? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen van dit verwarmingssysteem?

In dit artikel:

Wat is plafondverwarming?

Net zoals vloerverwarming is plafondverwarming een verwarmingssysteem dat op een egale manier warmte verspreid in een ruimte. Daar waar vloerverwarming in de vloer wordt geïntegreerd, zal plafondverwarming in het plafond worden geïntegreerd. Voorts is het systeem eigenlijk vrij gelijkaardig aan vloerverwarming.

In de meeste gevallen zal het systeem van plafondverwarming bestaan uit verzameling leidingen die volgens een bepaald patroon in het plafond worden gemonteerd. Door deze leidingen laat men dan warm water stromen, die het plafond doen opwarmen.

Maar in sommige gevallen wordt plafondverwarming ook geïnstalleerd onder de vorm van infraroodpanelen. In tegenstelling tot het buizensysteem zijn infraroodpanelen wel zichtbaar, al vallen ze niet zo hard op.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Mogelijke uitvoeringen

Plafondverwarming kan dus worden geïnstalleerd onder verschillende vormen. Hoe werken ze precies, en wat zijn de verschillen tussen deze mogelijke uitvoeringen?

Buizensysteem

De meest courante uitvoering van plafondverwarming is het buizensysteem. Net zoals bij vloerverwarming zal men bij deze methode een reeks van warm waterleidingen in het plafond aanbrengen. De leidingen worden volgens een bepaald patroon gelegd, zodat de volledige oppervlakte van het plafond netjes wordt gedekt. Dit zorgt voor een goede warmtespreiding, wat als heel aangenaam kan worden ervaren.

De buizen worden meestal in de bovenlaag van de bezetting verwerkt. Vooral bij nieuwbouwprojecten is dit het geval. Bij renovatieprojecten plaatst men de leidingen vaak boven een plafond van gipsplaten of systeemplafond.

Plafondverwarming met warm waterleidingen is compatibel met verschillende energiebronnen. Uiteraard is het mogelijk om te kiezen voor klassieke energiebronnen, zoals aardgas of stookolie. Maar nog interessanter is om plafondverwarming te koppelen aan een warmtepomp. Plafondverwarming werkt namelijk op basis van lage temperatuurverwarming. De aanvoertemperatuur van het warme water is lager dan die van een radiator. Deze lage temperaturen kunnen perfect worden gegenereerd door een zuinige warmtepomp. Plafondverwarming in combinatie met een warmtepomp is dus een heel zuinige opstelling met een aantrekkelijk rendement.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Infraroodverwarming

Naast het buizensysteem kan je ook kiezen voor plafondverwarming op basis van infraroodstralen. In dit geval wordt het warmteafgiftesysteem niet in het plafond verwerkt, maar gaat het om infraroodpanelen die op het plafond worden gemonteerd. Ze zijn dus wel zichtbaar in je interieur, maar staan niet in de weg.

De voornaamste eigenschap van infraroodverwarming is dat de infraroodstralen voorwerpen en personen zullen verwarmen, en dus niet de lucht. Hierdoor voelt infraroodverwarming heel aangenaam aan.

Er zijn verschillende soorten infraroodstralen die kunnen verwarmen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kort golf, middengolf en lange golf infraroodstralen. Een voorbeeld van korte golf infraroodstralen zijn de terrasverwarmers. Het stralingselement licht op, en de stralen ondervinden nauwelijks invloed van wind.

Voor binnentoepassingen worden eerder lange golf infraroodstralen gebruikt. Deze stralen een lagere temperatuur uit, die ook aangenaam aanvoelt voor het menselijk lichaam.

Infraroodpanelen zijn makkelijk te installeren. De panelen zijn op het plafond aan te brengen, en makkelijk aan te sluiten op een stopcontact. Ze worden heel vaak in de badkamer gebruikt, omdat ze heel snel opwarmen en afkoelen.

Daar waar plafondverwarming via het buizensysteem geschikt is voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming, zijn infraroodpanelen aan het plafond vaak enkel geschikt als bijverwarming. Dat komt omdat ze niet het hele plafond bedekken, en dat de verbruikskosten anders te hoog zouden liggen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van plafondverwarming?

Net zoals andere warmtesystemen zijn er ook aan plafondverwarming enkele voordelen en nadelen verbonden. Een overzicht.

Voordelen van plafondverwarming

+ Plafondverwarming is niet zo zichtbaar in het interieur als radiatoren. In het geval van een buizensysteem is het zelfs volledig ingewerkt in het plafond. Dit maakt je interieur cleaner en minimalistischer.

+ Omdat het buizensysteem is ingewerkt in het plafond, is het ook heel onderhoudsvriendelijk. Het zal geen stof verzamelen zoals radiatoren dat wel doen. Ook infraroodpanelen aan het plafond zijn heel onderhoudsvriendelijk.

+ Kies je voor infraroodverwarming aan het plafond, dan verloopt de installatie heel makkelijk. De panelen kunnen snel aan het plafond gemonteerd worden, en zijn heel eenvoudig aan te sluiten op een stopcontact. Ideaal voor wanneer je snel een extra verwarmingselement wil installeren, bv. in de badkamer.

+ Plafondverwarming via een buizensysteem wordt over de hele oppervlakte uitgespreid. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteafgifte met een uitstekende spreiding. Je zal dus geen last hebben van warme en koude plekken in één en dezelfde ruimte.

+ Koppel je plafondverwarming met een warmtepomp, dan zal je installatie extra zuinig zijn. Zowel plafondverwarming als een warmtepomp werken op basis van lage temperatuur, en zijn dus een ideale en zuinige combinatie.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Nadelen van plafondverwarming

Plafondverwarming via leidingen is moeilijk te integreren in een bestaande woning, zonder hierbij breekwerken te moeten uitvoeren. Wil je plafondverwarming integreren in een bestaande woning, dan kies je dus best voor infraroodpanelen.

Net zoals vloerverwarming heeft ook plafondverwarming een relatief trage opwarmtijd, zeker in vergelijking met klassieke radiatoren. Wil je graag een snelle opwarmtijd, dan kies je dus ook hier best voor infraroodpanelen aan het plafond, aangezien deze sneller opwarmen.

Plafondverwarming via leidingen in het plafond is vrij duur om te installeren. Vergelijk de prijs met die van vloerverwarming.

Wat is de prijs van plafondverwarming?

De prijs voor plafondverwarming hangt voornamelijk af van je keuze tussen een volwaardig buizensysteem ingewerkt in het plafond, of plafondverwarming in de vorm van infraroodpanelen.

Kies je voor infraroodpanelen, dan betaal je ongeveer 75 euro per paneel. Wil je echter een professionele installatie door een vakman, reken dan op een totale kostprijs van zo’n 350 euro per paneel.

Volwaardige plafondverwarming via buizen is duurder, en bevindt zich meer in de prijsklasse van vloerverwarming. Reken hier dus op zo’n 30 à 50 euro per vierkante meter.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming