×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektrische radiatoren: compleet overzicht met specificaties en prijs

Naast radiatoren die aangesloten zijn op een cv-installatie kan je ook kiezen voor elektrische radiatoren. Het is mogelijk om deze elektrische radiatoren zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming in te zetten. Bovendien kan je kiezen voor verschillende uitvoeringen.

Wat zijn de voordelen van elektrische radiatoren? In welke mogelijke uitvoeringen zijn ze beschikbaar? En hoeveel kosten elektrische radiatoren?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Elektrische radiatoren als hoofdverwarming

Elektrische radiatoren zijn perfect als hoofdverwarming in te zetten. Ze hebben als voordeel dat ze niet aan een centrale verwarmingsketel gekoppeld moeten worden. Dat betekent dat je geen stookruimte moet voorzien, dat er geen verwarmingsbuizen gelegd moeten worden, en dat je ook geen schoorsteen nodig hebt.

Je hebt de keuze uit klassieke elektrische radiatoren of elektrische radiatoren op basis van accumulatieverwarming.

Klassieke elektrische radiatoren

Klassieke elektrische radiatoren zijn een interessant alternatief voor radiatoren op basis van warm water. Zij zijn interessant omdat ze niet aan een groter systeem gekoppeld hoeven te worden. Je kan ze elk apart installeren op een plaats waar ze toegang hebben tot een stopcontact. Bovendien heb je geen stookkosten, en hoef je ook geen schoorsteen te plaatsen.

Wel is het mogelijk om alle elektrische radiatoren centraal te beheren. De modernste systemen kunnen zelfs centraal bestuurd worden via een app. Je kan ze ofwel allemaal tesamen bedienen, ofwel elke radiator apart bedienen. Op die manier heb je heel veel flexibiliteit.

Bij dit systeem betaal je zo’n 450 euro per radiator.

Elektrische radiatoren via accumulatie

Als alternatief voor klassieke elektrische radiatoren kan je ook kiezen voor elektrische radiatoren met accumulatie.

Elektrische radiatoren met accumulatie werken iets anders dan klassieke elektrische radiatoren. Zo zullen radiatoren met accumulatie hun warmte ’s nachts opslaan, en die warmte dan geleidelijk aan overdag afgeven. Het voordeel van deze techniek is dat je enkel energie verbruikt aan het voordelige nachttarief.

Elektrische radiatoren die werken op basis van accumulatie zijn iets duurder dan gewone elektrische radiatoren, maar de verbruikskosten zullen wel lager liggen. Een besparing in verbruikskosten van zo’n 20% ten opzichte van klassieke elektrische radiatoren is zeker haalbaar.

Lees hier meer over de verschillende soorten accumulatieverwarming en hun voordelen.

Elektrische radiatoren als bijverwarming

Net omwille van hun makkelijke installatie worden elektrische radiatoren ook heel vaak gekozen als bijverwarming. Zij zijn bijvoorbeeld interessant als verwarming in ruimtes die nog niet zijn aangesloten op de centrale verwarming. In deze ruimtes is het dan makkelijk om een elektrische radiator te plaatsen en aan te sluiten op een stopcontact.

Elektrische radiatoren hebben naast hun eenvoudige installatie het voordeel dat ze een ruimte snel kunnen opwarmen. Kies hiervoor wel een radiator met een hoger vermogen. Elektrische radiatoren verspreiden bovendien een aangename warmte, die netjes wordt verspreid over de hele ruimte.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische radiatoren?

Elektrische radiatoren bieden een aantal mooie voordelen ten opzichte van klassieke radiatoren. Hieronder vind je een overzicht van alle voordelen en nadelen van elektrische radiatoren.

Voordelen van elektrische radiatoren

+ Het grote voordeel van elektrische radiatoren is dat ze niet aangesloten hoeven te worden op een centraal verwarmingssysteem. Je hoeft dus geen leidingen te leggen en een schoorsteen te plaatsen. Je hebt enkel een aansluiting met een stopcontact nodig. De installatie verloopt dus heel vlot.

+ Aangezien je geen gebruik maakt van warmwaterleidingen, loop je ook geen risico op lekken.

+ Elektrische radiatoren zijn vrij goedkoop in aanschaf.

+ Elektrische radiatoren hebben nauwelijks onderhoud nodig.

+ Je kan de ruimte heel snel opwarmen. Bovendien heb je een heel aangename warmtespreiding.

+ Elektrische radiatoren zijn heel duurzaam, en hebben een lange levensduur.

Nadelen van elektrische radiatoren

Het grootste nadeel is uiteraard de hogere verbruikskosten. Stroom is duurder in verbruik dan aardgas of stookolie. Je kan dit hogere verbruik wel compenseren door gebruik te maken van accumulatieverwarming, of door je elektriciteit zelf op te wekken via zonnepanelen.

Elektrische radiatoren zijn net als klassieke radiatoren aanwezig in het interieur. Ze zijn dus geen onzichtbaar warmtelichaam, zoals vloerverwarming of wandverwarming.

Lees meer over het plaatsen van vloerverwarming of wandverwarming.

Welke uitvoeringen zijn beschikbaar?

Bij elektrische radiatoren kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen. De paneelradiator en de buisradiator zijn de meest voorkomende radiatoren.

Elektrische buisradiatoren

Bij elektrische buisradiatoren is de radiator opgebouwd uit horizontale buizen die elk verbonden zijn aan twee verticale buizen. Het is een heel typische uitvoering van een radiator, die zowel als hoofdverwarming en als bijverwarming gebruikt kan worden.

De buisradiator is heel geschikt om dingen aan te hangen, om ze te laten drogen. Denk maar aan handdoeken in de badkamer. Vandaar dat dit type radiator ook wel eens een badkamerradiator of en handdoekradiator wordt genoemd.

Buisradiatoren hebben over het algemeen een lager vermogen dan een paneelradiator. Wil je hetzelfde vermogen bereiken met je handdoekradiator als met je paneelradiator, dan zal je een groter formaat moeten kiezen. En een groter formaat, dat is meestal ook duurder. Voor een klein formaat starten de prijzen vanaf 300 euro. Maar wil je een buisradiator met meer vermogen, dan kan de prijs oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Elektrische paneelradiatoren

Bij dit type zijn de radiatoren afgedekt met een paneel. Het is het meest klassieke en meest gebruikte type radiator.

Het paneel is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en kleuren. Je kan dus steeds een radiator vinden die past in je interieur. Net als een buisradiator kan je ook een paneelradiator als hoofdverwarming of als bijverwarming laten fungeren.

In vergelijking met een buisradiator is een paneelradiator iets goedkoper. De prijs voor een elektrische paneelradiator start al vanaf zo’n 350 euro.

Elektrische radiatoren zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Eén van de grote voordelen van een elektrische radiator is dat ze makkelijk te installeren zijn. Wil dat dan ook zeggen dat je je radiatoren zelf kan installeren?

Zelfs met de gemakkelijke installatie is het nog steeds aanbevolen om een vakman in te schakelen. Zij hebben immers kennis van zaken, en weten perfect hoe je een elektrische radiator moet installeren.

Een ervaren specialist kan je bijvoorbeeld advies geven over het vermogen van je radiator. Kies je immers zelf een radiator met een te laag of te hoog vermogen, dan krijg je enerzijds de ruimte niet goed warm, of anderzijds betaal je teveel verbruikskosten.

Bovendien kan een vakman je de nodige tips geven over de juiste locatie van je radiator. Er zijn immers bepaalde locaties waarbij je het warmteverlies tot een minimum kan reduceren.

Aarzel dus niet om het advies van een vakman in te schakelen voor de installatie van je elektrische radiatoren.

Wat is de prijs van elektrische radiatoren?

De prijs die je betaalt voor een elektrische radiator, hangt vooral af van het vermogen, de uitvoering en de grootte van je radiator.

Het vermogen dat je kiest is vooral afhankelijk van het formaat van je radiator, en de oppervlakte van de ruimte die je wenst te verwarmen. Daarnaast is een buisradiator vaak duurder dan een paneelradiator met een gelijkaardig formaat.

Voor een paneelradiator starten de prijzen vanaf zo’n 350 euro. Een buisradiator met klein formaat heeft een startprijs van zo’n 300 euro, maar voor deze prijs heb je een radiator met een vrij laag vermogen. Wil je graag een hoger vermogen, dan kunnen de prijzen oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming